جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

7 روش تامین سرمایه کسب و کار؛ از کجا شروع کنیم؟!

۷ روش تامین سرمایه کسب و کار؛ از کجا شروع کنیم؟!

یکی از مهم‌ترین بخش‌های هر کسب و کار، تامین سرمایه‌ی آن است. تامین سرمایه کسب و کار را شاید بتوان مهم‌ترین و حیاتی‌ترین قدم در تاسیس یک بیزینس جدید دانست. طبیعی است، در این دوره و زمانه، همه چیز به پول بستگی دارد و اگر پولی در میان نباشد، قدم از قدم نمی‌توان برداشت؛ بی‌مایه فطیر است! تخصیص بودجه اولیه و سرمایه لازم برای شروع به کار، همیشه از مهم‌ترین دغدغه‌ها بوده است و نگرانی‌های بسیاری را به همراه داشته است.

خوشبختانه تامین سرمایه کسب و کار از راه‌های بسیاری ممکن است. در سال 2021، سرمایه اولیه هر کسب و کار را می‌توان از راه‌های بسیاری به دست آورد؛ هرچند که تعداد این‌ راه‌ها و روش‌ها بسیار است؛ اما شاید به دست آوردن نتیجه دلخواه و اصلا جواب دادن این روش‌ها، چندان کار آسانی نباشد.

در این مقاله، ما قصد داریم تا از صفر تا صد این موضوع را با شما بررسی کنیم.

بدون شک وقتی صحبت از بیزینس کوچینگ به میان می‌آید، تامین سرمایه نیز امری است که بی برو و برگرد باید به آن پرداخت؛ زیرا به هر حال، جزیی از فرایند به وجود آمدن هر کسب و کار است. آشنایی با روش‌های آن، می‌تواند بسیار مفید باشد.

ما، «موسسه آموزشی افشین فاتح» اینجاییم تا به عنوان مشاور و راهنما، به شما بگوییم که چگونه سرمایه اولیه برای کسب و کار فراهم کنیم.

با ما همراه باشید.

دوره های رایگان دکتر افشین فاتح

روش اول؛ به خودتان اتکا کنید

اولین و بهترین روش برای تامین سرمایه کسب و کار، چیزی نیست جز آنکه به خودتان اتکا نمایید. از قدیم و ندیم گفته‌اند که مرد باید دست به زانوی خودش زده و از جای بلند شود! امروز نیز به همان منوال، همیشه توصیه می‌شود که اگر خودتان توانایی و تمکن کافی را دارید، اگر به اندازه کافی سرمایه و پس‌انداز دارید، بهتر است که از همان استفاده کنید.

سرمایه شخصی یا خودگردانی، همیشه اولین اولین راهی است که بیزینس کوچ‌ ها به شما پیشنهاد خواهند داد. عبارت‌ «Bootstrapping» دقیقا از همین شیوه سرچشمه گرفته شده است. به کسب و کارهایی که از این طریق تاسیس می‌شوند نیز «خود راه‌انداز» یا «Bootstrap» گفته می‌شود.

از مزایای این روش برای تامین سرمایه کسب و کار، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • به متقاعد کردن سرمایه‌گذار و وقت تلف کردن برای مذاکره با او، نیازی نخواهید داشت.
  • خیالتان از بابت قرض گرفتن و نگرانی برای پس دادن آن راحت است.
  • به زبان ساده، چون از سرمایه‌ی خود کمک گرفته‌اید، نیازی نیست به کسی جواب پس دهید!
  • مهم‌تر از همه، مدیریت کنترل همه چیز به دست خودتتان خواهد بود؛ زیرا در صورت وجود سرمایه‌گذار، شراکت با او غیر قابل اجتناب خواهد بود.

روش دوم؛ هیچ چیز در دنیا مهم‌تر از خانواده نیست!

در مرحله‌ی دوم، برای تامین سرمایه کسب و کار، می‌توانید به سراغ دوستان، آشنایان و خانواده‌ی خود بروید. حتما این جمله را هزاران بار شنیده‌اید که می‌گویند هیچ چیزی بالاتر از خانواده نیست! این جمله تا حدودی درست است. اگر خانواده و دوستان در روزگار سختی به کارمان نیایند، پس دیگر این روابط به چه دردی می‌خورد؟

دومین مرجعی که می‌توان برای تامین سرمایه کسب و کار به سراغش رفت، همانطور که گفتیم خانواده است. البته باید توجه داشت که نمی‌شود از این طریق، سرمایه‌ای کلان را جمع‌آوری کرد و این شیوه تنها برای راه‌اندازی بیزینس‌های کوچک پاسخگو خواهد بود.

به هنگام استفاده از این روش، نکات زیر را در نظر داشته باشید:

  • تاسیس کسب و کار با سرمایه‌ی حاصله از آشنایان، بدون شک اندکی بر روابط شما تاثیر خواهد گذاشت، خودتان را برای آن آماده کنید و اگر شرایطش را دارید این کار را انجام دهید.
  • برای اینکه بتوانید روابط و حد و مرزها را نگه دارید، مبلغ سرمایه را به عنوان «قرض» و «پول دستی» نگیرید، بلکه آن را به صورت قراردادی مکتوب درآورید.

روش سوم؛ استفاده از انواع وام‌ها

در روش بعدی برای تامین سرمایه کسب و کار، می‌توانید به سراغ بانک‌ها و موسسات مالی مختلف بروید و از وام‌ها و تسهیلات مالی آن‌ها استفاده نمایید. معمولا اگر دو روش قبلی ندهد، توصیه بیزینس کوچ ها بر ان است که تازه به سراغ وام‌ها بروید.

استفاده از انواع وام و تسهیلات بانکی، در کنار مزایایی که دارد، بدون شک معایبی را نیز به همراه خواهد داشت. از همین روی، بهتر است که ابتدا از تمامی جوانب آن، کاملا اطلاع حاصل کنید و با بینش و دانش کافی، دست به عمل بزنید.

به علاوه، توجه داشته باشید که وام‌ها نیز انواع مختلفی دارند؛ برای انتخاب بهترین نوع آن، لازم است که ابتدا به درک درستی از طرح‌های خود برسید و بیزینس پلنی دقیق طرح‌ریزی کنید، سپس با توجه به توانایی‌های خودتان، نسبت به اخذ وام، اقدام نمایید.

در رابطه با اخذ وام برای تامین سرمایه کسب و کار، نکات زیر را به یاد بسپارید:

  • برخی از بانک‌ها و موسسات، به بیزینس‌های نوپا و یا اصلا بیزینس‌هایی که هنوز راه نیفتاده‌اند، اعتماد نکرده و وامی اعطا نمی‌کنند.
  • توجه به مدت زمان بازپرداخت وام و سود آن، بسیار مهم است، آن را از قلم نیندازید.

روش چهارم؛ قرض همتا به همتا

عبارت قرض یا وام همتا به همتا (P2P)، عبارتی نسبتا جدید است؛ اما می‌تواند یکی از بهترین راه‌های ممکن برای تامین سرمایه کسب و کار باشد. این نوع وا‌م‌ها، چیزی هستند شبیه به وام و قرض؛ به عبارتی ترکیبی از این دو به حساب می‌آید و اندکی از ویژگی‌های هر دو را داراست.

این نوع تامین مالی، یکی از روش‌های نوین برشمرده شده و به تازگی در جامعه، در حال متداول شدن است. در این نوع وام/قرض، افراد برای تامین مالی کسب و کار خویش، به سراغ وبسایت‌ها و منابع خاصی می‌روند؛ در این وبسایت‌ها، فرد و یا افرادی وجود دارند که معمولا با استفاده از سیاست‌ها و اهداف خاص خودشان، به مبلغی را به عنوان قرض/وام در اختیار شما قرار می‌دهند. در این روش، شما به طور مستقیم و بی‌واسطه، وام را از افراد دریافت می‌کنید.

این روش نیز مزایا و معایب خاص خودش را دارد:

  • سود بازپرداخت بالا، یکی از بزرگترین معایب آن است.
  • از آنجایی که دیگر نیازی به کاغذبازی‌های اداری نیست و واسطه‌ای وجود ندارد، یکی از سریع‌ترین روش‌های تامین مالی کسب و کار به شمار می‌رود.
  • از مزایای این روش، می‌توان به اخذ وام برای تمامی کسب و کارها و برای تمامی حیطه‌ها اشاره کرد.
  • در نهایت، توجه داشته باشید که این روش، هنوز آنطور که باید و شاید در ایران جا نیفتاده است.

روش پنجم؛ فرشتگان کسب و کار

فرشتگان کسب و کار یا همان سرمایه گذاران فرشته را می‌توان مرحله پنجم برای به انجام رساندن روند تامین سرمایه کسب و کار در نظر گرفت. اما این فرشتگان چه کسانی هستند؟ معمولا به افرادی که سرمایه‌ی بسیاری دارند و به اصطلاح مولتی میلیاردر هستند، در زمره‌ی این افراد قرار می‌گیرند.

این افراد، معمولا در ازای سرمایه‌گذاری در کسب و کار شما و تامین سرمایه آن، از طرق مختلفی اقدام به بازگشت سرمایه خود خواهند کرد؛ یا از طریق مشارکت در سود، یا از طریق مشارکت در سهام، مالکیت پروژه یا…

البته معمولا در ابتدای کار و راه‌اندازی کسب و کار، این افراد در مدیریت کسب و کار هیچ نوع دخالتی نخواهند داشت. از این روی، استفاده از چنین منابعی برای تامین سرمایه کسب و کار، در بین افرادی که می‌خواهند بیزینس خود را راه بیندازند، بسیار پرطرفدار است.

از دیگر مزایای این روش تامین سرمایه، می‌توان موارد زیر را برشمرد:

  • معمولا کسی که به نوعی اسپانسر شما می‌شود، در کسب و کار و حیطه مورد نظر شما تخصص دارد؛ پس نه تنها وقت شما را با کسب اطلاعات لازم تلف نمی‌کند، بلکه می‌تواند با تجربه‌اش، راهنمای شما نیز باشد.
  • سرمایه‌گذاران فرشته، معمولا نفوذ بالایی دارند و برای اینکه سود خودشان را افزایش دهند، از این نفوذ در صنایع مختلف استفاده کرده و موجب رشد کسب و کار شما می‌شوند.
  • نکته‌ی مثبت دیگر آن است که بعضی اوقات، ممکن است این افراد با رشد کسب و کار، برای ارتقای حداکثری آن، باز هم بر روی بیزینس شما سرمایه‌گذاری کنند.
  • در نهایت توجه داشته باشید که هرچند چنین منابعی بسیار به نفع شما خواهند بود، اما پیدا کردن و متقاعد کردن آن‌ها برای سرمایه‌گذاری، اندکی مشکل است.

روش ششم؛ صندوق‌های سرمایه‌گذاری پرخطر

این مرحله از تامین سرمایه کسب و کار نیز تا حدودی به مورد پیشین شباهت دارد، اما کاملا مثل آن نیست. یکی از بارزترین تفاوت‎ها، آن است که در مورد قبلی، سرمایه توسط افراد و اشخاص تامین می‌شد، اما در این مورد، معمولا سرمایه لازم به دست چند نفر که اصطلاحا صندوقی را تشکیل داده‌اند، تامین می‌شود.

این افراد، صندوقی را به صورت شریکی به وجود آورده و مدیریت آن را به دست دارند، اما تمام سرمایه‌ی لازم برای این صندوق‌ها، تماما توسط شرکا تامین نمی‌شود؛ بلکه سرمایه‌گذاران خرد نیز در آن وجود دارند.

استفاده از صندوق‌های سرمایه‌گذاری پرخطر بیشتر برای ان دسته از کسب و کارهایی توصیه می‌شود که صد در صد، از رشد و موفقیت خود مطمئن باشند. از آن جایی که ریسک این نوع سرمایه‌گذاری بسیار بالاست، نام آن را نیز سرمایه‌گذاری پرخطر نامیده‌اند.

نکات زیر را در رابطه با این نوع تامین مالی، به یاد داشته باشید:

  • برخلاف نوع پیشین، بعد از سرمایه‌گذاری و سوددهی کسب و کار، سرمایه‌گذارانی که در صندوق شریک هستند، در سهام بیزینس شما شریک شده و سپس آن را می‌فروشند.
  • با توجه به سیاست‌ها و خط مشی کسب و کار شما، آگاهی از موضوع بسیار مهم است.
  • از مزایای دیگر این نوع تامین سرمایه در کسب و کار، استفاده از خدمات مشاوره و تخصص سرمایه‌گذاران است.

یک روش اضافی؛ استفاده از شتاب‌دهنده‌ها

یکی دیگر از راه‌های تامین مالی کسب و کار، استفاده از شتاب‌دهنده‌ها است. البته به یاد داشته باشید که این روش را نمی‌توان صد در صد یک تامین مالی در نظر گرفت، بلکه همانطور که از نامش پیداست، به عنوان شتاب‌دهنده‌ای برای افزایش سود و رشد شما کاربرد دارد.

در این روش، تیم‌هایی از افراد متخصص گرد هم جمع آمده و با دانش و توانایی خود، ایده‌های خلاقانه‌ای را برای رشد کسب و کار شما ارائه می‌دهند، یا اینکه دست به جمع‌آوری ایده‌های موجود در بازار می‌زنند و آن‌ها را با شما در میان می‌گذارند. البته سرمایه‌ی محدودی را نیز در اختیار شما قرار می‌دهند.

بعد از اینکه کسب و کار شما به اندازه‌ی کافی رشد کرد و به سوددهی مطلوب رسید، این تیم‌ها از سهام بیزینس شما، سهمی را نیز برای خود بر می‌دارند.

سوالات متداول

چرا تامین سرمایه کسب و کار اهمیت بسیاری دارد؟

تامین سرمایه، اولین و مهم‌ترین قدم برای تاسیس یک کسب و کار تازه است. بدون سرمایه اولیه، نمی‌توان قدم از قدم برداشت و اقدام برای هر چیزی، غیر ممکن خواهد بود. از این روی، باید قبل از هر چیز، یک منبع تامین مالی پیدا کنیم.

تامین سرمایه کسب و کار از چه روش‌هایی ممکن است؟

امروز تامین سرمایه کسب و کار، از طرق بسیاری امکان‌پذیر خواهد بود. استفاده از سرمایه شخصی، قرض سرمایه از دوستان و خانواده، استفاده از وام‌های دولتی یا وام‌های همتا به همتا، استفاده از صندوق‌های سرمایه‌گذاری پرخطر یا استفاده از شتابدهنده، از ایمن‌ترین روش‌های تامین سرمایه هستند.

 استفاده از فرشتگان کسب و کار برای تامین مالی به چه معناست؟

به سرمایه‌گذارانی که ثروتی کلان دارند و بر روی کسب و کارهای نوپا سرمایه‌گذاری می‌کنند، فرشتگان کسب و کار گفته می‌شود. این افراد تامین مالی را بر عهده می‌گیرند در ازای آن، در مالکیت پروژه شریک می‌شوند.

 

دوره های رایگان دکتر افشین فاتح

 

5/5 - (1 امتیاز)

یک پاسخ

  1. به شدت نیازمند فرشته کسب و کار هستیم.
    یاری کننده ای هست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *