جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

9 تکنیک تضمینی برای اینکه سحرخیز باشیم

سحرخیز باش تا کامروا باشی! این جمله‌ای است که شاید صدها سال است پدرها و مادرها به فرزندانشان می‌گویند و در اکثر مواقع نیز فرزندان، آن را از یک گوش شنیده و از گوش دیگر، به در می‌کنند. اما اگر همین فرزندان می‌دانستند که سحرخیز بودن، چه تاثیرات شگرفی در بزرگسالی آنان خواهد داشت، این مثل را آویزه‌ی گوش می‌کردند. گفتار امروز ما اما درباره‌ی نصحیت‌های پدرانه و حرف گوش ندادن‌های کودکانه نیست. امروز می‌خواهیم مسئله سحرخیزی را در ابعاد کلان و حرفه‌ای بررسی کنیم.

نگاهی به زندگی افراد موفق بیندازید؛ گوشه‌ای بیوگرافی این افراد موفق، مشهور یا ثروتمند را مطالعه کنید، جملاتی که از آنان مانده است را مرور کنید؛ در تمامی این افراد، موضوع مشترکی وجود دارد و آن نقطه اشتراک، چیزی نیست جز بیدار شدن در صبح زود؛ در اصل این افراد، راز موفقیت خود را در همین سحرخیزی می‌دانند. چیزی که بسیاری از مردم، خواسته یا ناخواسته، آن را نادیده می‌گیرند؛ شب‌ها تا دیر وقت و دم صبح بیدارند و روزها را نیز تا اذان عصر، خواب.

در مقاله امروز از «وبسایت آموزشی افشین فاتح» قصد داریم به این بپردازیم که چگونه سحرخیز باشیم؟! بدون شک، در توسعه فردی و مسائل بیزینس کوچینگ، سحرخیز بودن می‌تواند نفشی اساسی را رشد و موفقیت مدیران، رهبران و کارآفرینان ایفا کند. پس طبیعی است که آگاهی از تکنیک های زود بیدار شدن، می‌تواند مسیر زندگی این افراد و کلا هر کسی را تغییر دهد.

[block id=”register-free”]

مزایای سحرخیزی چیست؟

هرچند که مزایای سحرخیزی نیازی به توضیح ندارند و حتی دانش‌آموزان دبستان هم ممکن است به خوبی از پس جواب دادن به آن بربیایند، اما بهتر است ما بار دیگر، آن‌ها را در کنار هم و از زبان بزرگان، مرورشان کنیم. در وصف اهمیت زود بیدار شدن همین بس که سحرخیزی و موفقیت، هیچگاه جدا از هم نیستند.

به لطف بهترین مزیت های سحرخیزی، می‌توانید:

  • از صبح استقبال کنید

با بیدار شدن در ساعات اولیه صبح و سحرخیزی، می‌‌توانید به استقبال روزی که در پیش دارید بروید. می‌توانید برای عادت‌ها و آداب و رسوم صبحگاهی خودتان را داشته باشید؛ مثلا می‌توانید دوش بگیرید، خاطرات و افکار خود را یادداشت کنید، مدیتیشن کنید، شکرگذاری کنید، ورزش کنید، طلوع خورشید را تماشا کنید، یا هر چیز دیگر…

یکی از مهم‌ترین مزایای سحرخیزی این است که می‌توانید با همین عادات، روحیه و انرژی زیادی را در همان اول صبح، به خودتان هدیه بدهید.

  • روز خود را به بهترین شکل شروع کنید

وقتی که هر روز صبح را دیر از خواب بیدار شوید، دیگر وقتی برای هیچ کار نخواهید داشت. اینگونه مجبور خواهید بود که با عجله با تمام کارهای خود برسید و آنقدر سریع کار کنید که از برنامه‌های خود جا نمانید. همین موضوع، باعث می‌شود که بعد از بیداری به شدت خسته شوید و کیفیت و بازدهی شما در طول روز، به شدت کاهش پیدا کند. در عوض با سحرخیز بودن، می‌توانید تا زمانی که دیگران بیدار می‌شوند، می‌توانید از سکوت و آرامش نهایت استفاده را برده به کلی از کارهای عقب افتاده خود رسیدگی کنید.

  • ورزش و نرمش کنید

از نظر متخصصان، بهترین زمان برای ورزش و نرمش و تمرین، ساعات ابتدایی صبح است. بدون شک، در فیلم‌ها و سریال‌ها بسیار دیده‌اید که افراد، بعد از بیداری، از خانه بیرون می‌زنند و به سراغ ورزش و دویدن می‌روند. داشتن فرصت برای ورزش صبحگاهی، یکی از دلایل اهمیت سحرخیزی است، زیرا باعث می‌شوند جریان خون در بدن بهبود پیدا کند، ذهن فعال شود، کرختی و خشکی بدن از بین برود و فرد، در طول روز با انرژی بیشتری به کارهای خود رسیدگی کند.

  • بازدهی بیشتری در کارها داشته باشید

بسیاری از افراد، در ساعات اولیه صبح و حداقل تا قبل از ظهر، انرژی و توان ذهنی بیشتری برای انجام کارهای خود دارند. به طور مثال، به شخصه خود در صبح بهتر می‌توانم درس بخوانم و کار کنم؛ بعد از ظهر و به خصوص بعد از خوردن ناهار، ناخودآگاه انرژی خود را از دست می‌دهم و به سمت تخت خوابم می‌روم. از قضا تحقیقات بسیاری نیز ثابت کرده‌اند که مغز انسان، بعد از بیداری و در ساعات صبح، توانایی تجزیه تحلیل بیشتر و کارایی بالاتری دارد. بدون شک از جمله مهم‌ترین و بهترین مزیت های سحرخیز بودن، می‌تواند همین موضوع باشد.

  • اهداف و برنامه‌های خود را مرور کنید

همه ما در طول روز و فراتر از آن، برای زندگی خود، اهداف، رویاها و آرزوها و برنامه‌هایی داریم. مرور کردن آن در هر روز از زندگی، نه تنها آن‌ها را به ما یادآوری می‌کند، بلکه باعث می‌شود تا اشتیاق و علاقه و انگیزه ما برای رسیدن به آن‌ها، دوچندان شود. حال چه زمانی بهتر از صبح می‌توان برای این کار یافت؟ مگر نه اینکه گفتیم صبح بهترین زمان برای کارها و عادات انگیزشی است؟ پس با مرور اهداف و برنامه‌های روزانه، کوتاه مدت و بلند مدت در ابتدای صبح، نه تنها کنترل و تسلط ما بر آن روز بیشتر می‌شود، بلکه به نوعی به خود انگیزه نیز می‌دهیم.

  • از خلوتی صبح نهایت استفاده را ببریم

همانطور که پیشتر یکبار ذکرش گذشت، تنها درصد کمی از افراد، صبح زود بیدار می‌شوند و به نوعی، سحرخیز هستند؛ پس طبیعی است که صبح زود، آرامش بیشتری دارد و همه جا خلوت‌تر است. چرا از این خلوتی و آرامش استفاده نکنیم؟ می‌توانیم در این ساعات، با خیال راحت و بدون ترس از ترافیک به سر کارمان برویم. به علاوه، از دیگر مزیت های سحرخیزی این است که می‌توانیم بدون اضطراب از دیر رسیدن، به تمامی قرارهای ملاقات و برنامه‌های کاری خود نیز رسیدگی کنیم.

در نهایت، بد نیست بدانید که فواید سحرخیزی از نظر علمی نیز ثابت شده‌اند؛ بخش از آن را در طول همین بخش مطالعه کردیم، اما بد نیست بدانید که فواید سحرخیزی برای پوست را نیز، نباید از قلم انداخت. سحرخیزی نه تنها در انرژی و بازدهی مغز تاثیر دارد، بلکه سلامت پوست را نیز بهبود می‌بخشد.

چگونه سحرخیز باشیم؟

رسیدیم سر اصل مطلب! حال که فواید سحرخیزی را به خوبی می‌دانیم، طبیعی است که برای رسیدن به آن و ایجاد این عادت مثبت در زندگی خود، عطش داشته باشیم. تا پیش از این هم اگر برای سحرخیز بودن اشتیاق داشتید، الان دوچندان شده است. عادت سحرخیزی هرچند بسیار مفید و پسندیده است، اما ایجاد آن، گاو نر می‌خواهد و مرد کهن! ایجاد این عادت می‌تواند بسیار چالش‌ برانگیز باشد؛ اما خوشبختانه با استفاده از نکات و تکنیک های سحرخیزی که ما در این مقاله با شما در میان خواهیم گذاشت، می‌توانید این مسیر را برای خود، هموارتر کنید.

قبل از هرگونه اقدام و تلاش برای ایجاد این عادت، بهتر است

نکات زیر را درباره سحرخیزی به یاد داشته باشید:

  • سنگ بزرگ نشانه نزدن است

در ابتدای شروع کار برای اینکه سحرخیز باشیم؛ بهتر است با اهداف کوچک، آسان و دست‌یافتنی شروع کنیم. اینکه بگوییم از همین فردا 5 صبح از خواب بیدار می‌شوم، بدون شک ممکن نخواهد بود. بهتر است هر روز، 15 الی 30 دقیقه، بسته به توان خود، ساعت خود را کمتر کنید تا در نهایت، به ساعت مورد نظر برسید.

  • شب‌ها زودتر بخوابید

یکی دیگر از مهم‌ترین نکات آموزشی برای سحرخیزی، این است که شب‌ها، زودتر بخوابید. بدن شما حداقل به 7 ساعت خواب نیاز دارد؛ پس نمی‌توان با بیدار ماندن تا پاسی از شب و از آن طرف، با بیدار شدن در صبح زود، این مقدار لازم را برای بدن، جبران نمود. بهتر است که علاوه بر تلاش برای سحرخیزی، شب‌ها را نیز به همان مقدار، زودتر به رختخواب بروید.

  • ساعت را دور از رختخواب بگذارید

یکی از راهکارهای سحرخیز بودن که شاید کمی بی‌ربط به نظر برسد، این است که سعی کنید تا ساعت را دور از رختخواب خود بگذارید. با این کار، وقتی که آلارم آن را خاموش کردید، وسوسه نمی‌شوید که مجددا به رختخواب بازگردید. هر چقدر که آلارم از شما دورتر باشد و برای خاموش کردنش تلاش بیشتری کنید، خوابتان نیز بعد از بیداری، سریع‌تر از سرتان می‌پرد. به علاوه، حواستان باشد که بعد از خاموش کردن آلارم، بلافاصله از اتاق خارج شوید، به آشپزخانه بروید و چایی دم کنید، به تراس یا لب پنجره بروید و بیرون را تماشا کنید، یا اینکه بلافاصله، دست و روی خود را ترجیحا با آب سرد، بشویید.

  • به خودتان پاداش دهید

ایجاد عادت سحرخیزی برای همه ما سخت و چالش برانگیز و طاقت‌فرساست؛ اما دلیل نمی‌شود که از پسش بر نیاییم. بعد از موفقیت در کار سخت چه چیزی نیاز است؟ بله، جایزه و پاداش! یکی از مهم‌ ترین نکات برای سحرخیزی، این است که بعد از بیدار شدن، به خودمان پاداش بدهیم و برای بیدار شدن در روزهای بعدی و دوام این عادت، به خودمات انگیزه بدهیم. با این کار هر روز با شور و اشتیاق و به امید همان پاداش، چه از روی اجبار و چه از روی لذت، صبح‌ها را زود از خواب بلند خواهیم شد.

9 تکنیک تضمینی برای سحرخیزی

اگر تا به اینجای مقاله هنوز هم نفهمیده‌اید که چگونه سحرخیز باشیم، پس بهتر است از اینجا به بعد، حسابی چشم و گوشتان را باز کرده و ادامه‌ی مقاله را با دقت مطالعه کنید. در این بخش، ما با 9 تکنیک سحرخیزی با شما همراه خواهیم بود. همین اول هم بگذارید اشاره کنم به اینکه در این بخش، احتمالا با برخی از نکات برای بار دوم هم روبه‌رو شوید؛ که البته نشانه‌ی تاکید ما بر اهمیت آن تکنیک است.

1. آرام آرام ساعت خواب خود را کم کنید

فرایند سحرخیزی، فرایندی است تدریجی و باید به صورت آرام و آهسته انجام شود. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، نمی‌توان ناگهان از ساعت دوازه ظهر، به پنج صبح پرید و اینقدر سریع ساعت خواب را تغییر داد. بهترین تکنیک برای سحرخیزی در چنین حالتی، آن است که هر روز، بین 15 الی 30 دقیقه زودتر از خواب بیدار شویم.

2. ساعت دقیقی برای خواب داشته باشید

درست مثل تکنیک قبلی، این تکنیک را هم پیشتر ذکر کرده بودیم و اکنون تکرارش می‌کنیم. اگر خیلی دوست دارید بدانید که چگونه می‌توان سحرخیز بود، ما در جواب می‌گوییم راهکارش این است که شب‌ها، راس ساعت دقیقی بخوابید. سعی کنید تمام کارهای خود را نهایتا تا 10 شب انجام دهید و وقتی که در این ساعت به رختخواب رفتید، کاری جز خوابیدن نداشته باشید.

3. کارهای قبل خواب را زودتر انجام داده و زودتر به رختخواب بروید

در ادامه‌ی تکنیک قبلی، بهتر است برای اینکه بتوانید راس ساعت تعیین شده به رختخواب رفته و همان موقع نیز بخوابید، بهتر است تا تمامی کارهای خود را زودتر به انجام برسانید. اگر می‌خواهید ظرف یا لباسی بشویید، اگر می‌خواهید دوش بگیرید، کتاب بخوانید، یادداشت روزانه بنویسید یا درسی را مرور کنید؛ زودتر به سراغشان بروید، زودتر تمامشان کنید و در نهایت زودتر به رختخواب بروید. از مهم ترین تکنیک های سحرخیزی هم این است که در رختواب، اصلا از گوشی استفاده نکنید.

4. اهداف خود را برای بیدار شدن تعیین کنید

هر کدام از ما، اگر سالم و سلامت باشیم و دچار افسردگی یا مشکل روانی دیگری نباشیم، هر روز صبح را با دلیل از خواب بیدار می‌شویم؛ به عبارت دیگر همگی هدفی از بیدار شدن داریم. اگر هدف یا دلیلی برای بیدار شدن ندارید، احتمالا سحرخیز هم نخواهید بود. از جمله تکنیک های سحرخیزی این است که برای بیدار شدن، انگیزه‌ای داشته باشید؛ حال آن انگیزه هر چه بود فرقی ندارد.

[block id=”register-free”]

5. برنامه روزانه داشته باشید

داشتن برنامه روزانه، یکی از تکنیک های مفید برای سحرخیزی است. داشتن برنامه روزانه، کمک می‌کند تا بعد از بیداری، به سرعت به کارهای مهم خود مشغول شویم و برای برگشت به تخت، وسوسه نشویم؛ باعث می‌شود تا بازدهی و کارایی ما افزایش یابد و به نوعی به ما انگیزه می‌دهد و زود بیدار شدن را جزیی از برنامه‌های روزانه ما، تبدیل می‌کند.

6. عادات قبل از خواب را بهبود ببخشید

سحرخیزی و ساعت خواب در شب، جاده‌ای دو طرفه هستند و به صورت مسقیم بر هم تاثیر می‌گذارند. به همین علت، مهم است که درست به اندازه عادات صبحگاهی، به عادات قبل از خواب نیز اهمیت بدهیم. هر شب قبل از خواب، به خودتان یادآوری کنید که چرا سحرخیزی مهم است. خودتان را تصور کنید که صبح با انرژی و انگیزه از خواب بیدار شده، و با نهایت قدرت، در حال انجام کارهایتان هستید. این تصویرسازی ذهنی، از جمله بهترین روش های سحرخیزی است.

7. با ذهنی آرام به خواب بروید

قبل از خواب، اندکی با خودتان خولت کنید و اگر مشکلی در ذهن دارید که شما را اذیت می‌کند، به آن فکر کنید. چند دقیقه‌ای را مدیتیشن کنید یا از تکنیک‌های ذهن آگاهی استفاده کنید. اگر اضطرابی دارید، اگر از نظر ذهنی خسته هستید، سعی کنید آن را قبل از خواب، برطرف کنید. یکی از بهترین تکنیک های سحرخیزی، این است که با آرامش کامل به خواب بروید، تا بتوانید با آرامش و انرژی کافی، از خواب بیدار شوید. باور کنید، در این مورد تجربه‌ی من بسیار است.

8. بلافاصله بعد از بیداری، دست و روی خود را بشویید

این را شاید اکثر ما ایرانی‌ها، بنا بر سنت و فرهنگ، به خودی خود داشته باشیم، اما اگر تا به الان این کار را نمی‌کردید، شاید اکنون بهترین فرصت برای ایجاد آن باشد. بعد از اینکه از خواب بیدار شدید، بهتر است دست و روی خود را ترجیحا با آب سرد، دو سه باری شستشو دهید. این کار به نوعی شوکی به شما وارد می‌کند و باعث می‌شود که خواب از سرتان بپرد.

9. به خودتان سخت نگیرید

به عنوان آخرین تکنیک در فهرست تکنیک های تضمینی برای سحرخیزی، باید یه این موضوع اشاره کنیم که به خودتان سخت نگیرید. اگر نمی‌توانید آنطور که خودتان می‌خواهید زود از خواب بیدار شوید؛ بهتر است صبر و تحمل پیشه کنید. دست از تلاش برندارید، اما بی جهت به خودتان سخت‌گیر نباشد. سحرخیزی با تلاش و پشتکار به دست می‌آید و سخت‌گرفتن به خود زهر کردن اوقات به کام، هیچ فایده‌ای برای شما نخواهد داشت. به علاوه، زمانی که تا حدودی عادت سحرخیزی را در خود ایجاد کردید نیز، سخت‌گیر نباشید، هیچ اشکالی ندارد که بعضی از روزها تقلب کنید و یکی دو ساعتی را بیشتر در رختخواب بمانید.

چند کتاب درباره سحرخیزی

یکی از بهترین راهکارهای سحرخیزی، مطالعه درباره‌ی آن است. مطالعه کتاب هایی درباره سحرخیزی نه تنها تکنیک‌های تازه‌ای را به ما می‌آموزد، بلکه به نوعی انگیزه و اشتیاق نیز به حساب می‌آید و باعث می‌شود که مصمم‌تر باشیم و با قدرت بیشتری برای ایجاد این عادت، تلاش کنیم. به عنوان حسن ختام این مقاله، بگذارید تا چند کتاب مفید در این زمینه را نیز، به شما معرفی کنیم.

از جمله کتاب های پرفروش درباره سحرخیزی، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

[block id=”comment”]

5/5 - (1 امتیاز)

8 پاسخ

  1. امیدوارم بتونم با این راهکارهایی که دادید، حداقل دوساعت زودتر از خواب بیدار بشم. ممنون از مقاله‌تون.

    1. درود دوست عزیز. همه چیز به تلاش و پشتکار خود شما بستگی دارد. سحرخیزی شاید سخت و طولانی باشد، اما بالاخره در نهایت، این عادت در شما ایجاد خواهد شد. فراموش نکنید که برای کم کردن ساعت خواب خود، از 15 دقیقه یا نهایتا 30 دقیقه شروع کنید.

  2. مغز خسته قبل از خواب رو خیلی خوب درک می‌کنم… واقعا این مورد صبح‌ها تو مردم خیلی تاثیر داره. راهکاری هم براش دارید؟

    1. درود دوست عزیز. بله، ذهن خسته و مضطرب و ناآرام، می‌تواند بر کل روز و بر تمام انرژی شما تاثیر بگذارد. حتی اگر خودتان را به قول معروف جمع و جور کنید، باز هم این مشکل در ناخودآگاه شما باقی خواهد ماند. مدیتیشن، تمرینان تنفسی، خودذن دمنوش آرامش‌بخش، حتی نوشتن آن افکار می‌توانند در رفع این مشکل، بسیار مفید باشند.

  3. من با صدای آلارم خیلی مشکل دارم…. اصلا وقتی این صدا رو چه تو خواب بشنوم چه تو بیداری، اعصابم به هم می‌ریزه، چه برسه به اینکه صبح‌ها با این صدا بیدار شم…

    1. درود دوست عزیز. اتفاقا توجه به این موضوع نیز بسیار مهم است. صدای آلارم تاثیر بسیاری در سحرخیزی و انرژی شما در طول روز دارد. اگر صدای آلارم شما بیش از اندازه هیجانی و خشن است، سعی کنید آن را با آهنگ‌های ملایم و دلنشین و آرامش‌بخش، جایگزین کنید. اپ‌ها بسیاری در این زمینه وجود دارند که می‌توانید از آن‌ها بهره ببرید.

  4. درود و خداقوت
    سپاس از موضوع بسیار کاربردی و مهم مقالات
    اتفاقی که برای من افتاد بعد از شرکت کردن در دوره بیزینس کوچینگ تونستم عادت سحرخیزی رو تو خودم ایجاد کنم.این در صورتی بود که من مدت زیادی بود که عادت به شب زنده داری و صبح خوابیدن داشتم.و الان شبها ساعت ۱۱ خوابم و صبحها ساعت ۶ یا ۷ بیدارم.که روزم رو پربرکت کرده و روی تمام ابعاد زندگیم تاثیر مثبت گذاشته.
    به نظرم توی گروه بودن،سینرژی،ایجاد امید و انگیزه در کنار آموزشها این تاثیر رو در من گذاشت??

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *