جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

عوامل موثر در رضایت شغلی کارمندان در محیط کار

عوامل موثر در رضایت شغلی کارمندان در محیط کار

رضایت شغلی کارمندان” اصطلاحی است که برای توصیف اینکه آیا کارکنان در محیط کار خود خشنود هستند و خواسته ها و نیازهای آنها در محل کار برآورده می شوند یا نه به کار برده می شود، بسیاری از اقدامات حاکی از آن است که رضایت کارکنان عاملی در جهت ایجاد انگیزه، دستیابی به اهداف کارکنان و روحیه مثبت کارمندان در محیط کار است.

امروزه بیشتر سازمانها برای جلب رضایت کارکنان تلاش می کنند، اما همه آنها به این هدف دست پیدا نمی کنند. به همین دلیل برای متخصصان منابع انسانی مهم است که در مورد عواملی که می توانند رضایت کارمندان را افزایش دهند و چگونگی موفقیت آن در موفقیت کلی یک شرکت اطلاعات بیشتری کسب کنند.

[block id=”register-free”]

رضایت شغلی چیست؟

پیش از هر چیز، باید ببینیم که اصلا رضایت شغلی چیست و چه مفهومی دارد؟ یکی از پیش پا افتاده‌ترین تعاریف که در کتاب رفتار سازمانی از رابینز ذکر شده، به شرح زیر است:

به احساس مثبتی که بعد از ارزیابی ویژگی‌های موجود در شغل خود آن را تجریه می‌کنیم، رضایت شغلی گفته می‌شود.

اگر به طور مثال، من نوعی بنشینم و از بیرون، نگاهی به شغل خود بیندازم و تمامی جوانب آن را بررسی کنم، و در نهایت از تک تک آن‌ها احساس رضایت داشته باشم، آنگاه می‌توان گفت که من، رضایت شغلی دارم. با این توصیف، می‌توان اینطور برداشت که رضایت شغلی، به عوامل متعددی بستگی دارد. این عوامل، هم می‌توانند عوامل عاطفی و درونی باشند، هم می‌توانند عوامل فیزیکی و محیطی باشند.

باید توجه داشته باشید که:

رضایت شغلی مفهومی ذهنی است و نوعی نگرش قلمداد می‌شود؛ به عبارت دیگر ممکن است حتی در یک شغل با شرایط مشابه، یک نفر احساس رضایت داشته باشد و دیگری نه.

به طور خلاصه، تمامی مفاهیم ارائه شده را می‌توان در دسته‌بندی یا در دو دیدگاه متفاوت بیان کرد:

  • دیدگاه تک بعدی یا تک مولفه‌ای

که ادعا می‌کند برای تعریف رضایت شغلی، باید کل شغل را به عنوان یک بعد، یک مولفه یا یک واحد در نظر بگیریم و مفهوم رضایت را نمی‌توان در چند بعد متفاوت بررسی کرد.

  • دیدگاه چند بعدی یا چند مولفه‌ای

درست به عکس دیدگاه قبلی، این مورد ادعا می‌کند که مفهوم رضایت شغلی در هر شغل، به موارد زیادی بستگی دارد و باید چندین و چند بعد را در آن، دخیل دانست.

رضایت شغلی چقدر مهم است؟

شکی نیست که پرسنل، قسمت اصلی و مهم سازمان هستند. راضی نگهداشتن کارکنان از جهات مختلف به بهبود و توسعه اهداف یک شرکت کمک می کند، از جمله:

  • گردش مالی پایین

گردش مالی می تواند یکی از بیشترین هزینه های مربوط به بخش منابع انسانی باشد. راضی نگه داشتن کارکنان به ایجاد یک فضای بهتر کمک می کند و استخدام استعدادهای با کیفیت و صرفه جویی در هزینه ها را آسان تر می کند.

  • بهره وری بالاتر

صرف نظر از عنوان شغلی و درجه حقوق و دستمزد، کارکنانی که رضایت شغلی بالایی را گزارش می دهند، نرخ بهره وری بالاتری دارند.

  • افزایش سود

ایمن نگه داشتن و رضایت کارکنان می تواند منجر به فروش بیشتر و در نتیجه کاهش هزینه ها شود.

  • وفاداری

وقتی کارمندان احساس می کنند شرکت به رضایتمندی آنها توجه دارد در نتیجه از رسالت شرکت پشتیبانی می کنند و برای دستیابی به اهداف خود سخت تلاش می کنند.

چه زمانی کارمند از شغل خود احساس رضایت خواهد کرد؟

قبل از اینکه به سراغ عوامل موثر در رضایت کارمندان از محیط کار برویم، بهتر است که موضوع رضایت شغلی را از دید خود کارمندان بررسی کنیم، نه از نقطه نظر کارفرما. دلایل بسیاری وجود دارد که کارمندان، در شغلی که هستند، احساس رضایت خواهند داشت. به عبارت دیگر، اگر این پیش‌زمینه‌ها برای کارمند فراهم باشد، کارمند خود به خود احساس رضایت کرد.

از جمله دلایلی که باعث می‌شوند کارمند همیشه احساس رضایت داشته باشد، می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • زمانی که کار کردن، برای کارمند ثمره و مفهوم داشته باشد

انسان در جستجوی معناست و آن را در هر چیزی که پیدا کند، به آن علاقه‌مند خواهد شد. هدف و انگیزه، دو محرک اصلی و اساسی برای انسان هستند و اگر این دو عنصر در زندگی افراد وجود نداشته باشند، خستگی، افسردگی و ملالت بر آن‌ها حاکم خواهد شد؛ حال چه برسد به کار کردن و حضور در محیط کاری!

تحقیقات بسیاری نشان داده‌اند که اگر انجام کاری و حضور در شغلی خاص، برای فرد معنا و مفهوم داشته باشد، به پیشرفت و ارتقای او کمک کند و احساسات معناگرایی انسان را ارضا کند، بدون شک رضایتش نیز بسیار بسیار بیشتر خواهد بود.

  • زمانی که کارمند به دیدن نتایج کار، تشنه باشد

علاوه بر معنا، نتیجه‌کار و عاقبتی که به دنبال دارد نیز در رضایت شغلی ما بسیار موثر است. هر اندازه که ما بیشتر برای دیدن نتیجه کار و دستاورد نهایی آن، شور و اشتیاق داشته باشیم، بدون شک هم تلاش بیشتری از خود نشان خواهیم داد، هم اینکه رضایت بیشتری از انجام آن کار خواهیم داشت. به طور مثال، تفکری غلطی وجود دارد که می‌گوید کار هر اندازه که آسان‌تر باشد، دوست داشتنی‌تر است!

اما درست برخلاف این ادعای مطرح شده، ما می‌گوییم که کار هر اندازه که سخت‌تر باشد، هر اندازه که کارمند را بیشتر درگیر کند و هر اندازه که بیشتر او را به چالش بکشد، نه تنها رضایت او را به همراه خواهد داشت، بلکه او را برای دیدن نتیجه، تشنه‌تر می‌کند. البته باید توجه داشت که در این میان، علاقه حرف اول و آخر را می‌زند. علاوه بر آن، نداشتن تعصب افراطی روی نتجیه نیز می‌تواند تاثیرگذار باشد.

  • زمانی که کارمند، از کارفرما رضایت داشته باشد

بله، درست متوجه شدید؛ رضایت شغلی کارمند، بدون رضایت از کافرما امری است محال و غیرممکن! نقشی که کارفرما می‌تواند در ایجاد این رضایت ایفا کند، غیرقابل انکار است و خب متاسفانه، همانطور که در مقاله‌های دیگر نیز اشاره کردیم، به این موضوع در بیشتر مواقع کم محلی می‌شود و گاها به کل نادیده گرفته می‌شود.
مسئولیت اصلی ایجاد انگیزه در کارمندان، بر دوش کارفرماست. کارفرما می‌تواند با به کارگیری روش‌های گوناگون، این رضایت را در کارمند ایجاد کند. اما این روش‌ها، دقیقا چه روش‌هایی هستند؟ بخش بعدی پاسخ شماست.

عوامل موثر رضایت کارمندان از محل کار خود

همانطور که در بخش قبلی به آن اشاره کردیم، نقش اصلی در ایجاد رضایت شغلی را، خود کارفرما ایفا می‌کند. این کارماست که می‌تواند با ایجاد بسترها و زمینه‌های لازم، رضایت شغلی و در نهایت موفقیت سازمان را به ارمغان بیاورد. اشتغال و رضایت کارمندان از مهمترین و تاثیرگذارترین عوامل کسب سود یک کسب و کار است.

لیست زیر برخی از جنبه های اصلی رضایت شغلی را که توسط کارمندان ذکر شده است نشان می دهد:

  • احترام

– پرسنل یک شرکت رفتار احترام آمیز با همه کارکنان را مهمترین عامل رضایت شغلی ارزیابی می کنند.

  • اعتماد

– از دیدگاه کارکنان اعتماد بین خود و مدیریت ارشد یکی دیگر از عوامل بسیار مهم رضایتمندی است.

  • امنیت

– سازمان ها می توانند از طریق برقراری ارتباط صادقانه و شفافیت در مورد سلامتی و قرارداد طولانی مدت شرکت ، احساس امنیت را در پرسنل به وجود آورند.

  • محیط سالم

– مکانهای کاری عاری از استرس ، مشکلات روحی ، آزار و اذیت و تبعیض می توانند محیطی مثبت و سالم را برای همه پرسنل ایجاد کنند.

  • مسیر شغلی

– هیچ کس نمی خواهد یک کار رو به بن بست داشته باشد. کارکنان احتمالاً وقتی می توانند مسیری سخت را ببینند که با داشتن امکان فرصتی برای کسب درآمد بالاتر و مسئولیت های بیشتر ،انگیزه بیشتری برای انجام کارهای سخت داشته باشند.

  • پرداخت و مزایا

– دستمزد خوب تنها دلیلی نیست که کارمندان رضایت از شغل خود پیدا کنند، اما عامل مهمی است. به طور کلی دستمزد حالتی ایجاد می کند که کارکنان احساس ارزشمندی می کنند و اینکه به دنبال کار و شرایط جدید نباشند.

سخن نهایی

برای رضایت کارمندان تلاش خارق العاده ای لازم نیست. آنها می خواهند ضمن کار در یک محیط امن، با درآمد خوب و فرصت هایی برای پیشرفت ، احترام و اعتماد به نفس خود را احساس کنند. وقتی شرکت شما روشهایی را برای ارائه این عوامل مهم ایجاد می کند، می تواند کارمندان را راضی نگه دارد و به آینده ای قوی تر ، باثبات تر و سودآورتر کمک کند.

سوالات متداول

[row]

[col span__sm=”12″ bg_color=”rgb(255, 255, 255)” depth=”1″ depth_hover=”2″]

[accordion]

[accordion-item title=” رضایت شغلی به چه معناست؟”]

به آن احساس مثبتی که بعد از ارزیابی هر فرد از شغلش و شرایطی حاضر بر آن به وجود می‌آید، رضایت شغلی گفته می‌شود.

[/accordion-item]
[accordion-item title=” اهمیت رضایت شغلی در چیست؟”]

رضایت شغلی باعث صرفه جویی مالی در سازمان می‌شود، سوددهی را بالا برده، بهره‌وری را افزایش می‌دهد و وفاداری کارمندان را بیشتر می‌کند.

[/accordion-item]
[accordion-item title=” چه زمانی کارمند از شغلش احساس رضایت خواهد کرد؟”]

زمانی که کار کردن برای کارمند معنادار و هدفمند باشد، زمانی که کارمند برای انجام کار اشتیاق داشته باشد، زمانی که کارمند از کارفرما راضی باشد.

[/accordion-item]

[accordion-item title=” کارفرما چگونه می‌تواند رضایت شغلی را ایجاد کند؟”]

با تقویت حس احترام و اعتماد در کارمند، با ایجاد محیطی سالم و امن برای کارمند، با تعیین مسیر شغلی هدفمند و در نهایت با پرداخت به موقع حقوق و یا افزایش مزایا.

[/accordion-item]

[/accordion]

[/col]

[/row]

[block id=”comment”]

 

5/5 - (2 امتیاز)

7 پاسخ

  1. مرسی از مقاله خوبی که آماده کردید. والا من همیشه به شخصه، بیشتر از حقوق و مزایا، بیشتر به محیط کاری و امنیت و سلامتش توجه می‌کردم و خیلی مورد تمسخر قرار می‌گرفتم و الان می‌بینیم حق با من بوده…

    1. درود دوست عزیز؛ به نکته‌ی خیلی خوبی اشاره کردید که از قضا در بیشتر مواقع یا به عبارتی در اکثر مواقع، نادیده گرفته می‌شود. اهمیت محیط کاری، سلامت و امنیت و احترامی که کارمند در آن محیط تجربه می‌کند، خیلی از مواقع از حقوق و مزایا بسیار بیشتر است. اما متاسفانه اکثر کارفرما، صرفا چون حق و حقوق کارمند را می‌پردازند، از او هرگونه توقعی را دارند.

  2. درود دوست عزیز؛ به نکته‌ی خیلی خوبی اشاره کردید که از قضا در بیشتر مواقع یا به عبارتی در اکثر مواقع، نادیده گرفته می‌شود. اهمیت محیط کاری، سلامت و امنیت و احترامی که کارمند در آن محیط تجربه می‌کند، خیلی از مواقع از حقوق و مزایا بسیار بیشتر است. اما متاسفانه اکثر کارفرما، صرفا چون حق و حقوق کارمند را می‌پردازند، از او هرگونه توقعی را دارند.

  3. مقاله هرچند کوتاه، ولی جامع و کار راه بنداز بود، دوستش داشتم. من خودم یه کسب و کار ریز دارم ولی خب کارفرما نمیگم به خودم… و خب این با نوشته متوجه شدم که چقدر همه چیز به خود بستگی داره.

    1. درود دوست عزیز. دقیقا صحیح می‌فرمایید. مفهوم رضایت شغلی و به وجود آوردن آن در محیط کار، تصمیمی است دو سر سود و هم برای خود شما و کسب و کار شما، و هم برای کارمند سودمند و مفید و پرمنفعت خواهد بود. باید توجه کنید که به وجود آمدن رضایت شغلی، بیش از هر چیز به خودتان بستگی دارد و شاید کمی برای شما سخت باشد، ولی در نهایت مزایای آن به خودتان باز می‌گردد.

  4. اگر درست متوجه شده باشم، رضایت شغلی را نمی‌شه صرفا به رضایت از داشتن یه شغل نسبت داد درسته؟ می‌شه یه کمی توضیح بدید؟؟؟؟

    1. درود دوست عزیز. طبق همان دیدگاه چندبعدی، همانطور که اشاره کردیم، رضایت شغلی در اکثر مواقع، به عوامل بسیاری بستگی دارد. نمی‌توان صرفا اینطور گفت که فلان فرد، چون در فلان شغل فعالیت می‌کند، پس از شغلش رضایت دارد. بلکه باید این موضوع را عمیقا بررسی کرد. باید به جای در نظر گرفتن کلیت شغل، مولفه‌های گوناگون را در نظر گرفت و هر کدام را جداگانه سنجید و در نهایت درباره وجود یا عدم وجود رضایت شغلی تصمیم گرفت.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *