جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

ایجاد و حفظ انگیزه با 17 راهکار عملی و کاربردی

فضای کسب و کار در سال 2021، بیشتر از هر زمان دیگر رقابتی شده است؛ دوام و بقا در این فضا، شاید بیشتر از هر چیز دیگری به «انگیزه» ما بستگی داشته باشد. نه فقط در فضای حرفه‌ای و کاری، بلکه در زندگی شخصی نیز همین قاعده برقرار است؛ تک تک ما دلمان می‌خواهد که در زندگی خود، حداقل یک چیز را تغییر دهیم، مثلا حداقل یک عادت مثبت در خودمان به وجود بیاوریم؛ اما بزرگترین مانع بر سر راه انجام این کار، همان موضوع انگیزه است؛ ایجاد و حفظ انگیزه نیز می‌تواند گاها بسیار چالش برانگیز باشد.

برای اینکه بتوانیم علاقه خود را نسبت به کاری حفظ کنیم و یا اصلا اگر بخواهیم هر کاری را شروع کرده و با بالاترین کیفیت به اتمام برسانیم، به انگیزه کافی نیاز داریم؛ اما این انگیزه را چگونه می‌توان به وجود آورد؟ از کجا؟! پاسخ ساده است؛ از درون خود! زیرا تمام انگیزه‌های انسان، همگی از درون سرچشمه می‌گیرند. حال که سرچشمه این انگیزه از درون ماست؛ پس ایجاد و حفظ آن نیز به خود ما بستگی دارد؛ به هویت و شخصیت ما بستگی دارد. به عبارت دیگر، هر اندازه که خودمان را بیشتر بشناسیم؛ در ایجاد و حفظ انگیزه نیز موفق‌تر خواهیم بود.

ما در این مقاله از «وبسایت آموزشی افشیم فاتح» قصد داریم مسئله مهمی به اسم «انگیزه» را بررسی کنیم. انگیزه همیشه یکی از مهم‌ترین موضوعات سرفصل توسعه فردی در بیزینس کوچینگ بوده است و توجه به آن، می‌تواند سود بسیاری برای افراد به همراه داشته باشد. در این مقاله از راهکارهای ایجاد انگیزه و البته بعد از آن از تکنیک های حفظ انگیزه برای شما صحبت خواهیم کرد؛ پس با ما همراه باشید.

[block id=”register-free”]

اصلا انگیزه چیست؟

به ساده‌ترین زبان ممکن، تعریف انگیزه را می‌‌توان اینطور بیان کرد:

انگیزه، در حقیقت اشتیاق یا محرکی است که ما را به انجام کاری یا تلاش به رسیدن به هدفی خاص، وا می‌دارد. انگیزه بیشتر از هر چیز به انتظارات ما، به اینکه چقدر مشتاق نتیجه‌ی آن کار هستیم و به اینکه چه چیزی در نهایت به دست می‌آوریم، بستگی دارد.

همانطور که مشاهده می‌کنید، انگیزه همان صدایی است که در ذهن ماست و ما را برای رسیدن به اهدافی که داریم، تشویق می‌کند. انگیزه چیزی است که باعث می‌شود هر روز از خواب بلند شویم و به وظایفی که داریم عمل کنیم، برای رسیدن به موفقیت و خلاصی از مشکلات، تلاش کنیم. اما جالب است بدانید که انگیزه شکل‌های مختلفی دارد.

انواع انگیزه در زندگی ما، به شرح زیر است:

  • انگیزه مثبت

آنطور که از نامش پیداست تنها بر روی اهداف و مقاصد مثبت، متمرکز است؛ انگیزه مثبت، در ازای تلاش و عمل، نتایج مثبت به همراه خواهد داشت. به طور مثال، گرفتن معدل بالا بعد از تلاش در امتحانات، می‌تواند انگیزه‌ای مثبت باشد.

  • انگیزه منفی

به جای بعد مثبت، بر روی عواقب و نتایج منفی تمرکز دارد؛ وقتی به خود می‌گوییم اگر فلان کار را انجام ندهم به فلان عاقبت دچار خواهم شد، این خود انگیزه‌ای منفی است. به طور مثال، گرفتن نمره خوب در امتحان برای جلوگیری از تجدید شدن، می‌تواند انگیزه منفی باشد.

در هر دو صورت، انگیزه چه منفی باشد و چه مثبت، هر کدام در مواقع مختلف، می‌توانند محرکی برای انجام کارها و رسیدن به اهداف باشند. طبیعی است اگر بخواهیم کاری را با دل و جان و علاقه فراوان انجام دهیم، نه تنها احتمال موفقیت ما بیشتر خواهد بود، بلکه خودمان نیز از انجامش لذت خواهیم برد. انگیزه منفی تنها زمانی به کارمان می‌آید که هدف مثبتی از انجام کار، نداشته باشیم.

چرا داشتن انگیزه مهم است؟

تا به اینجا گفتار ما را اگر به خوبی مطالعه کرده باشید، به خودی خود متوجه اهمیت انگیز در زندگی و کار شده‌اید. اما برای اینکه درک بهتری از این موضوع داشته باشید، بگذارید تا ایت دلایل را دوباره برشماریم.

از دلایل اهمیت انگیزه در زندگی و کار، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • انگیزه به شما هدف می‌دهد،
  • انگیزه باعث می‌شود که برای دستیابی به اهداف خود، تلاش کنید،
  • انگیزه به شما کمک می‌کند تا مشکلات را راحت‌تر حل کنید،
  • انگیزه به شما کمک می‌کند تا عادات قدیمی و مخرب را ترک کنید،
  • انگیزه باعث می‌شود تا بتوانید با قدرت بیشتری با چالش‌ها رو به رو شوید،
  • و در نهایت، انگیزه به شما این امکان را می‌دهد تا از فرصت‌ها، بهتری استفاده را ببرید.

راهکارهایی برای ایجاد انگیزه

هر یک از دو موضوع ایجاد و حفظ انگیزه، به نوبه‌ی خود می‌توانند سخت، طاقت‌فرسا و چالش برانگیز باشند. برای بیشتر افراد، ایجاد انگیزه مثل یک کابوس است و خیلی‌ها مثل من و شما، در ایجاد و پیدا کردن آن برای رسیدن به اهداف، دچار مشکل هستند. کسانی که دچار اضطراب و افسردگی یا هر نوع مشکل روانی هستند، حتی با چالش بیشتری برای این کار رو به رو خواهند بود؛ این دو، نه تنها بر روند ایجاد انگیزه تاثیر منفی دارند، بلکه می‌توانند شدت نیز، پیدا کنند.

برای ایجاد انگیزه، توجه به نکات زیر می‌تواند شروع این مسیر را بسیار هموارتر کند:

  • کار را تنها با یک هدف دست یافتنی و ساده آغاز کنید،
  • به این فکر کنید که چگونه می‌توانید دستیابی به آن هدف را به بخشی از زندگی خود تبدیل کنید،
  • راه‌هایی که می‌توانید از طریق آن‌ به هدف خود دست یابید را مشخص کرده و یک بازه زمانی برایش تعریف کنید.
  • هدف خود را به بخش‌های کوچکتر و ساده‌تر تبدیل کنید و با ابزار مختلف، مدام آن‌ها را به خود یادآوری کنید.
  • از دوستان و خانواده خود کمک بخواهید و آن را تشویق کنید که در این راه، از شما حمایت کنند.
  • بعد از ایجاد کردن انگیزه، پایبندی و ماندگاری در این مسیر نیز می‌تواند خود چالشی جداگانه باشد.

متخصصان، برای اینکه بتوانیم انگیزه خود را حفظ کنیم، چند نکته‌ی ساده برای ما تهیه کرده‌اند:

  • بهتر است که اهداف خود را به بخشی از برنامه هر روزه‌ی زندگی خود تبدیل کنیم،
  • گفتگوی درونی مثبت (Positive self-talk) بسیار مهم است و می‌تواند تاثیر شگرفی در حفظ انگیزه و کاهش افسردگی و اضطراب داشته باشد.
  • ذهن آگاهی و مدیتیشن می‌تواند بسیار مفید و تاثیرگذار باشد،
  • شرکت در کلاس‌های انگیزشی یا گروه‌های همیاری نیز بسیار مفید است.
  • بعد از دستیابی به هدف، هرچند کوچک، به خودتان پاداش بدهید.

17 راهکار عملی برای حفظ انگیزه

اصل مطلب این مقاله، درست از همین نقطه آغاز می‌شود. حفظ انگیزه، یکی از مهم‌ترین بخش‌های زندگی تک تک ماست و آگاهی از تکنیک های حفظ انگیزه، می‌تواند گره از مشکلات بسیاری باز کند. در این بخش، با 17 راهکار کاربردی برای حفظ کردن انگیزه، همراه ما باشید.

1. چرایی انجام کار را شناسایی کنید

به هنگام انجام کاری، خیلی از اوقات «چیستی» آن کار و «چطور» انجام دادنش، اصلا اهمیتی ندارد؛ بلکه مهم‌ترین مسئله، «چرایی» انجام آن کار است. این چرایی، در حقیقت همان هدف از انجام کار است. برای اینکه بتوانید ایجاد انگیزه کنید و البته انگیزه خود را حفظ کنید، باید دلیل انجام آن کار را شناسایی نمایید. دانستن این دلیل، خود نوعی انگیزه است.

2. هدف خود را با دقت مشخص کنید

بعد از دانستن چرایی انجام کار، نوبت آن است که هدف تمام و کمال و با دقت، تعریف شود؛ هراندازه که هدف آشکارتر و واضح‌تر تعریف شده باشد، تلاش برای رسیدن به آن نیز آسان‌تر و و البته برنامه‌ریزی برای آن نیز ساده‌تر خواهد بود.

3. نتیجه کار را تصور کنید

تصور کردن، خیال‌پردازی و رویابافی، می‌تواند یکی از بهترین راهکارهای حفظ انگیزه باشد. برای اینکه بتوانید با بالاترین میزان انگیزه برای انجام کار یا رسیدن به هدفی تلاش کنید، لازم است که پایان آن را به صورت شفاف و آشکار، تصور نمایید؛ طوری که انگار جلوی چشمتان است.

4. برنامه‌ریزی کنید

بعد از اینکه هدف و نتیجه‌ی آن به خوبی مشخص شد، زمان آن است تا برای رسیدن به آن هدف، برنامه‌ریزی کنیم و نقشه‌ای برای رسیدن به آن، تهیه نماییم. برنامه‌ریزی به کار ما چارچوب می‌بخشد و باعث می‌شود تا بدانیم در هر لحظه، باید چه کاری انجام دهیم. به یاد داشته باشید که هدف بدون برنامه‌ریزی، تنها یک رویا است.

5. دنبال چشم‌انداز کار خود باشید

یکی از راهکارهای حفظ انگیزه، این است که ببینید چشم انداز و دورنمای کار شما چیست؟ به عبارت دیگر، تنها به منفعت و سودی که تحقق آن هدف برای شما دارد، فکر نکنید، بلکه ببینید تاثیر آن در ابعاد بزرگتر چیست؟ بر جامعه و اطرافیان شما چه تاثیری خواهد گذاشت؟ چه دستاورد بزرگی به همراه خواهد داشت؟ مثلی هست که می‌گوید برای موفقیت بزرگتر، باید بزرگتر فکر کنید.

6. مثبت اندیش باشید

افکار مثبت، به اعمال مثبت منجر خواهند شد. مثبت اندیشی همیشه موفقیت و پایان خوشی را در هر کاری به همراه خواهد داشت و از این روی، یکی از تاثیرگذارترین تکنیک های حفظ انگیزه به شمار می‌رود. سعی کنید افکار و احساسات خود را کنترل کرده و به کمک آن‌ها، تصمیمات مثبت گرفته و در نهایت به اهداف خود دست یابید.

7. دید خود را نسبت به کارها تغییر دهید

بعضی از اوقات، تغییر دیدگاه و نگاه کردن به انجام کارها، از نقطه‌نظری جدید، می‌تواند در ایجاد و البته حفظ انگیزه بسیار مفید باشد. برای اینکه بتوانید انگیزه خود را برای رسیدن به اهداف حفظ کنید، سعی کنید دید خود را نسبت به آن تغییر دهید؛ آنگاه خواهید دید که خلاقیت شما تا چه اندازه افزایش یافته و تا چه اندازه انرژی بیشتری به دست خواهید آورد.

8. مرتب و منظم باشید

حفظ نظم و ترتیب، یکی از بهترین تکنیک های حفظ انگیزه است که همیشه جواب می‌دهد. سعی کنید محیط کار خود، میز کار خود را همیشه تمیز و مرتب و منظم نگه دارید، با این کار نه فقط محیط، بلکه ذهن شما نیز منظم شده و سامان خواهد گرفت. محیط مرتب و ذهن منظم، بازدهی و خلاقیت شما را زیاد می‌کنند.

9. از زیر کار در نروید

عذر و بهانه آوردن، فقط وقت شما را تلف کرده و شما را از انجام کار و رسیدن به اهداف، باز می‌دارد. بهانه آوردن را کنار بگذاری و از زیر کار در نروید؛ طفره نروید. تنها زمانی که وقت تلف کردن جایز است، برای این است که علت اصلی بی ‌انگیزگی را پیدا کنیم. در باقی موارد، بهترین راهکار این است که فقط کار را شروع کنیم، بی‌مقدمه و بی‌بهانه دل به دریا بزنیم.

10. برای اهداف ضرب‌الاجل تعیین کنید

همانطور که قبلا هم گفتیم، تعیین بازه زمانی برای انجام کار و رسیدن به هدف، یکی از سودمندترین راهکارهای حفظ انگیزه به شمار می‌رود. با تعیین سررسید و ضرب‌الاجل برای انجام کار، خواهی نخواهی مجبور به انجام آن کار خواهید شد و این خود به نوعی انگیزه قلمداد می‌شود.

11. از انجام چند کار به صورت همزمان بپرهیزید

انجام چند کار به صورت همزمان یا همان مالتی تسکینگ، آفتی است برای بازدهی و کیفیت انجام کار؛ به علاوه، مانع بزرگی در سر راه حفظ انگیزه نیز هست. به جای اینکه توجه و حواس خود را به چند کار معطوف کنید، تمام تمرکز خود را فقط به انجام یک کار اختصاص دهید. در این صورت، خواهید دید که چقدر نتایج بهتر، و انگیزه بیشتر خواهد شد.

12. از حواس‌پرتی‌ها فاصله بگیرید

تمام تلاش خود را به کار بگیرید تا از چیزهایی که حواستان را به هنگام انجام کار، پرت می‌کنند، فاصله بگیرید؛ حال هر چیزی که می‌خواهد باشد، چه صدای تلویزیون، چه اطرافیان و… حفظ تمرکز و دوری از حواس‌پرتی‌ها، بازدهی شما را افزایش و در نهایت باعث حفظ انگیزه شما خواهد شد.

13. محدوده کاری مشخصی داشته باشید

اگر به دنبال حفظ انگیزه در محیط کار هستید، بهتر است که محدوده کاری خود را با دقت مشخص کنید و در همان محدوده باقی بمانید. نه از لحاظ فیزیکی و محیطی، بلکه سعی کنید به هنگام انجام کار و تلاش برای رسیدن به هدف، از این شاخه به آن شاخه نپرید و کار را در چارچوبی خاص به انجام برسانید.

14. موفقیت را وظیفه خود بدانید

رسیدن به موفقیت را وظیفه خود بدانید و به آن، به چشم یک انتخاب شخصی نگاه کنید؛ یکی از راهکارهای حفظ انگیزه، این است که هیچ چاره‌ای جز موفقیت نداشته باشید. این کار، نوعی تصویرسازی ذهنی است و کمک می‌کند تا در حین انجام امور، انگیزه خود را تا میزان زیادی حفظ نمایید.

[block id=”register-free”]

15. بیش از حد خشک نباشید

اینکه بخواهید بیش از اندازه در کار خود خشک و جدی باشید، شاید در ابتدا اندکی باعث افزایش انگیزه شود، اما بعدا شما را به شدت خسته خواهد کرد. سعی کنید برای انجام کارها و رسیدن به اهداف، همیشه عنصر شوخی و تفریح و سرگرمی را نیز به آن بیفزایید؛ در این صورت نه تنها از انجام کار لذت خواهید برد، بلکه انگیزه شما نیز تا چندین برابر، حفظ خواهد شد.

16. به خودتان پاداش بدهید

یکی از بهترین راهکارهای افزایش انگیزه، این است که بعد از رسیدن به اهداف، هر چند کوچک باشند، به خودتان جایزه بدهید؛ حتی در حد یک شکلات! این کار در حفظ انگیزه اثری شگرف دارد و از قضا، آسان‌ترین راهکار حفظ انگیزه نیز هست.

17. موفقیت خود را تصویرسازی کنید

درباره تصویرسازی قبل‌تر هم گفتیم، اما چون این راهکار، یکی از بهترین تکنیک های حفظ انگیزه به شمار می‌رود، بد نیست دوباره آن را یادآوری کنیم. تصویرسازی ذهنی، یکی از قوی‌ترین روش‌های حفظ تمرکز است، به علاوه انگیزه را نیز به شدت بالا می‌برد و در رسیدن به اهداف، نقش مهمی را ایفا می‌کند. با تصویرسازی ذهنی و رویاپردازی درباره‌ی نتایج هر کار، می‌توان سخت‎ترین کارها را به شیرین‌ترین روش ممکن، به انجام رساند.

[block id=”comment”]

5/5 - (2 امتیاز)

6 پاسخ

  1. شاید باورتون نشه، اما من می‌تونم قسم بخورم که تمام راهکارهایی که گفتین رو رفتم ولی نمی‌دونم چه مشکلی دارم که نتونستم نتیجه‌ای بگیرم… می‌دونم مشکل از منه، چون خیلی‌ها رو دیدم که با حتی یکی دوتا از این تکنیک‌ها کارشون راه افتاده. من باید چیکار کنم؟؟؟

    1. درود دوست عزیز. اگر برای ایجاد و حفظ انگیزه دچار مشکلی در این حد هستید، پیشنهاد ما به مراجعه به افراد متخصص است. یک مشاور خوب و کاردرست، می‌تواند راهکارهای تازه‌ای را مطابق با شرایط شما، به شما ارائه دهید. به علاوه، همانطور که در مقاله هم گفتیم، شرکت در کلاس‌های آموزشی یا عضویت در گروه‌های همیاری نیز بسیار سودمند است.

  2. حتی خوندن این مقاله هم برام انگیزه شد، دلم می‌خواد همین الان پاشم و هزارتا کار عقب افتادم رو انجام بدم!… مرسی از مقاله خوبتون

    1. درود دوست عزیز؛ خواندن این پیام نیز انگیزه‌ای است برای ما! بسیار هم عالی است، از همین بلند شوید و شروع کنید، فقط شروع کنید، کمالگرایی را کنار بگذارید و بی‌هوا دل به دریا بزنید. همین الان چندتا از اهداف خود را یادداشت کنید، برای آن‌ها برنامه ریزی کنید و پاداشی برایش تعیین کنید و از دیگران هم بخواهید در این راه، پشتیبان شما باشند.

  3. جناب! اگر انگیزه مون رو وسط راه از دست دادیم چیکار کنیم؟ تو مقاله چیزی نگفتید در موردش… ممنون میشم یه توضیح ریز هم در این مورد بدید.

    1. درود دوست عزیز. چه نکته بجا و لازمی را ذکر کردید. باید بدانید که از دست رفتن انگیزه در بین راه، کاملا عادی است و همیشه اتفاق می‌افتد. برای برگشتن به انگیزه پیشین، دوباره اهداف خود را مرور کنید، اگر بازه زمانی زیادی ایده‌آل است، آن را اندکی به واقعیت نزدیک کرده و بیشترش کنید. هدف اصلی را به چند هدف کوچکتر تقسیم کنید. اگر نیاز به استراحت دارید، این کار را انجام دهید. با دوستان یا خانواده در این باره حرف بزنید، کتاب، فیلم یا پادکست انگیزشی یا… استفاده کنید. تمامی این کارها، در بازگشت انگیزه مفید هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *